Κυριακή 20 Νοεμβρίου 2016

Βύρων Πιπερίγκος:Ο διοργανωτής τού εσπερινού τού αιώνα (20-11-1968)

Την 20-11-1968 κατά τον εσπερινό της εορτής των Εισοδίων της Θτκου,στον πανηγυρίζοντα ιστορικό Ιερό Ναό της Χρυσοσπηλαιωτίσης Αθηνών είχαν προσκληθεί και έψαλλαν δύο πολύ γνωστοί και άριστοι Ιεροψάλτες.Δεξιά ο αείμνηστος Αρχων Πρωτοψάλτης του Οικουμ. Πατριαρχείου Θρασύβουλος Στανίτσας -πού τότε έψαλλε στον Αγιο Δημήτριο Αμπελοκήπων- και αριστερά ο χαλκέντερος επίσης πασίγνωστος Πρωτοψάλτης του Ιερού Ναού της του Θεού Σοφίας Θεσσαλονίκης κ.Χαρίλαος Ταλιαδώρος.
Ο εν λόγω εσπερινός στον ψαλτόκοσμο έχει επικρατήσει να λέγεται "ο εσπερινός του αιώνα."Και αυτό επειδή οι ανωτέρω Πρωτοψάλτες είχαν επιλέξει σπουδαία και δύσκολα μέλη και τα ερμήνευσαν θαυμάσια, δημιουργώντας διαχρονικό σημείο αναφοράς περί του ανωτάτου επιπέδου ψαλτικής ερμηνείας της γνήσιας Βυζαντινής μουσικής.
Τον εν λόγω εσπερινό που μαγνητοφωνήθηκε σε μπομπίνες και στην συνέχεια σε άπειρες κασσέτες,είχαν και άκουγαν όλοι σχεδόν οι ψάλτες. Μάλιστα με την βοήθεια του διαδικτύου,ακόμη και σήμερα τόν ακούνε οι νεώτεροι και γιά ακουστική τέρψι αλλά και ως μαθητεία.Οσοι δεν έχετε ακούσει τον εν λόγω εσπερινό μπορείτε να τον ακούσετε στο παρακάτω βίντεο.Αψογοι χρόνοι,άφθαστες φωνές,ερμηνευτική πανδαισία.
https://www.youtube.com/watch?v=wdTc5hrQF-8
Θα ήταν μεγάλη μου παράλειψη,αφού έχω τα σχετικά "αποδεικτικά" στοιχεία,να μην αναφέρω τον άνθρωπο που είχε την πρωτοβουλία,αλλά και ανέλαβε την οικονομική επιβάρυνση,γιά να προσκληθούν οι ανωτέρω Πρωτοψάλτες και να τελεσθεί αυτός ο υπέροχος μουσικός εσπερινός.
Αυτός λοιπόν ο άνθρωπος,είναι ο παλαιόθεν φίλος,λάτρης της Βυζαντινής μουσικής, εγκρατέστατος μουσικός και Ιεροψάλτης, ιατρός κ.Βύρων Πιπερίγκος.Με τον φίλτατο κ.Βύρωνα έχουμε συμψάλλει πολλές φορές. Εχει υπέροχη φωνή,ψάλλει θαυμάσια,και τον συνδέει μακροχρόνια φιλία με τον Χαρίλαο Ταλιαδώρο με τον οποίο είναι συνομήλικος. Επίσης τραγουδάει με μεγάλη  ικανότητα Δημοτικά τραγούδια μέ αδυναμία στα της ιδιαίτερης πατρίδας του,που είναι το Αγρίνιο.
Παραθέτω λοιπόν ένα έγγραφο-επιστολή τού τότε σε πλήρη δράση Συλλόγου Φίλων Βυζαντινής Μουσικής,με το οποίο τον ευχαριστεί γι αυτήν την πρωτοβουλία.Και τό έγγραφο αυτό το υπογράφει ο τότε Γραμματέας τού συλλόγου Παναγιώτης Αντωνέλης,ο και συγγραφέας του περί την Βυζαντινή Μουσική και τους Ιεροψάλτες βιβλίου "Η Βυζαντινή Εκκλησιατική Μουσική".
Παραθέτω και ένα ηχητικό (το οποίο μου παρεχώρησε από το αρχείο του ο κοινός μας φίλος Γιάννης Παπαχρίστου),όπου ο φίλτατος κ.Βύρων ψάλλει θαυμάσια και κατά Παναγιωτίδειον ύφος το Δόξα αίνων του Σταυρού από το Δοξαστάριο Κ.Πρίγγου.Κλείνοντας οφείλω να αναφέρω ότι το θεωρώ τιμητικό που γνώρισα τέτοιους ένθερμους φίλους της καλής Ψαλτικής και των Ψαλτών όπως οι ανωτέρω δύο καλοί φίλοι.
υ.γ-Στην φωτό διακρίνονται από αριστερά:Ι.Παπαχρίστου-Δ.Παϊκόπουλος- Β.Πιπερίγκος-Χ.Ταλιαδώρος και Γ.Λαμπρόπουλος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες