Πέμπτη 11 Δεκεμβρίου 2014

Στην πανήγυρη Αγίας Αικατερίνας Σινά.

Επιστροφή με το καλό στην βάση σε χειμωνιάτικο περιβάλλον καί μέ χιονισμένο Ταϋγετο, ύστερα από μία πορεία σε θερμά μέρη και στο .... παρελθόν.Εκεί στο όρος Σινά όπου στέκει η αιωνόβια καί ιστορική Μονή της Αγίας Αικατερίνας Σινά. Λεπτομέρειες γιά το μεγάλο και κουραστικό ταξίδι, γιά την Πανήγυρη, γιά την πορεία μας στην τραχιά έρημο στο δρόμο πρός το σπήλαιο τού Ιωάννου της κλίμακος με συνοδεία Βεδουϊνους και καμήλες, γιά την πλήρη "ξενάγησή" μας στην περίφημη και πλούσια μουσικών κωδίκων βιβλιοθήκη της Μονής, καί γιά τόσα άλλα, αναφέρονται σε εκτενή οδοιπορικά όλης αυτής της υπέροχης πρώτης μουσικής εξόρμησης τού Μουσικού Συνδέσμου Λακωνίας πού κατέγραψε ο φίλος Ευάγγελος Θεοδώρου ( με τού οποίου την συμβολή έγινε η πρόσκληση).
Ιδού το α' μέρος στην ιστοδιεύθυνση:
http://www.report24.gr/odiporiko-stin-erimo-tou-sina-meros-prwto-mousikos-sindesmos-lakwnias-petros-o-peloponnisios.htm
Το β' μέρος:
http://www.report24.gr/odiporiko-stin-erimo-tou-sina-meros-deftero-mousikos-sindesmos-lakwnias-petros-o-peloponnisios.htm 
και το γ' μέρος:
 http://www.report24.gr/odiporiko-stin-erimo-tou-sina-meros-trito-mousikos-sindesmos-lakwnias-petros-o-peloponnisios.htm
Ψαλτικά πήγαμε καλά παρά τις αντιξοότητες και τις ελλείψεις. Σχεδόν τα πάντα πού εψάλλησαν στις διάφορες ακολουθίες ήταν μέλη Πατριαρχικών μελοποιών όπως ο Πέτρος και ο Ιάκωβος καί προσπαθήσαμε να τα ερμηνεύσουμε με τον λιτό Πατριαρχικό τρόπο καί χρόνο.Παρουσιάζω εδώ μερικά επιλεγμένα ηχητικά πού ηχογραφήθηκαν εν ώρα ακολουθίας με ένα απλό ψηφιακό μαγνητόφωνο. Αυτά είναι 1) το αργό Κύριε εκέκραξα σε Α ήχο του Ιακώβου 2) το Πάσα Πνοή στον ίδιο ήχο τού ιδίου 3) το Δοξαστικό τών αίνων της Αγίας πού δεν είναι το γνωστό πού ψάλλουμε στην Ελλαδική εκκλησία αλλά ένα άλλο πού ομοιάζει με το Δόξα των εισοδίων καί επεξεργάσθηκα στην μελοποίησή του διάφορες κλασικές θέσεις του σύντομου Στιχηραρίου καί 4) το Αγαπήσω Σε το συντετμημένο πού έχει ο Πρωγάκης μέλος του Κ.Κλάβα.
Στο αριστερό αναλόγιο έψαλλε ο γνωστός Δάσκαλος της ψαλτικής και Πρωτοψάλτης κ.Παπαχρόνης Ιωάννης μαζί με συνάδελφο εκ της Βεροίας καί έναν Σιναϊτη Μοναχό. Βέβαια όλες οι ακολουθίες μαγνητοσκοπήθηκαν επαγγελματικά από ειδικό τεχνικό και εν καιρώ θα μας δοθούν αντίγραφα.
Αυτά καλή ακρόαση και πάντα τέτοια....

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες