Τρίτη 22 Απριλίου 2014

Ψαλτικά μεγαλοβδομαδιάτικα. Της ψαλτόλυσσας το ...ανάγνωσμα.

Πέρασε με το καλό και αυτή η Μεγάλη εβδομάδα. Ολοι εμείς της ψαλτικής συνομοταξίας,ακόμα δεν ήλθαμε στα …..ίσια μας.Και αυτό επειδή η καθημερινή συνεχής ψαλτική ένταση με αποκορύφωμα τις τρείς τελευταίες ημέρες που είναι πολύ κουραστικές ψαλτικά,ανεβάζει την ψαλτική αδρεναλίνη και όταν ξαφνικά όλα τα ψαλτικά τελειώνουν για τους περισσότερους την νύχτα της Ανάστασης, νοιώθεις σαν κάτι να σου λείπει.Σαν κάτι να έχεις ξεχάσει. Παλαιότερα,όλοι οι ψαλτάδες είχαν κάποιο μαγνητοφωνάκι και μαγνητοφωνούσαν κάποια δικά τους μεγαλοβδομαδιάτικα ψαλτικά,ή αν δεν είχαν αναλόγιο, πήγαιναν σε κάποια Εκκλησία όπου άκουγαν και ενίοτε ηχογραφούσαν κάποιους ψάλτες που τους άρεσαν. Και μετά την μεγαλοβδομάδα τα άκουγαν όλα για κάποιο χρονικό διάστημα, μέχρι να γίνουν επίκαιροι άλλοι ύμνοι. Τα τελευταία δύο τρία χρόνια και ειδικά φέτος,όλο το ψαλτικό στρέςς διοχετεύτηκε στο ίντερνετ και ειδικά στο φατσοβιβλίο ελληνιστί φέϊς/μπουκ….Οχι στο πασίγνωστο Ψαλτολόγιο γιατί αυτό –και πολύ σωστά- κλειδώνει την Μεγαλοβδομάδα. Και εδώ αρχίζει το ψαλτοπάρτυ……..
Αθελά σου αν είσαι μέλος σε κάποιες από τις ψαλτοσελίδες,που παραδόξως όλες έχουν σχεδόν ίδια ή παρεμφερή ονόματα και δεν ξέρεις ποια είδες και πότε,βλέπεις κάθε μέρα να αναρτούν πολλοί ασυγκράτητοι ψαλτάδες τα πάντα.Από ιδιόμελα μέχρι καθίσματα και από αίνους μέχρι Δοξαστικά.Τα περισσότερα αναρτώμενα ψαλτικά είναι ατομικά τους βέβαίως-βεβαίως.Γιατί βέβαια παράλληλα με την ανεβασμένη ψαλτική αδρεναλίνη, υποτροπιάζει και η ανίατος ψαλτόλυσσα η οποία είναι ανθεκτική σε οποιαδήποτε ψαλτοαντιβίωση.Και πιστεύουν ότι θα σώσουν με τα δικά τους την ψαλτική. Τα πλείστα αναρτώμενα βέβαια ελάχιστοι τα ακούνε.Οι δε αναρτώντες  κοιτάνε μόνο πόσοι έβαλαν από κάτω το γνωστό «μου αρέσει» το γκρικλιστί ..«λάϊκ».Κι ας μην το άκουσαν.
Το νούμερο ένα στα …ΤΟΡ-10 βέβαια είναι το Δόξα των αίνων της Μ.Πέμπτης εσπέρας,το πασίγνωστο «Εξέδυσάν με τα ιμάτιά μου….». Σας προτρέπω να κάνετε κάτι απλό.Αναζητήστε στην google ή στο YouTube γράφοντας την λέξη «Εξέδυσάν με». Θα σας βγούν αμέτρητα.Εκεί θα δείτε τι πάει να πεί ψαλτόλυσσα,  ψαλτοέπαρση και ψαλτοεγωϊσμός.Αν ήξερε ο μακαρίτης ο Πρίγγος πως θα κατέληγε το ένα από τα δύο «Εξέδυσάν με» πού εξέδωσε θα δάκρυζε.
Μία είναι η κρίσιμη και δύστυχώς απογοητευτική αλήθεια. Οι περισσότεροι ψαλτάδες δεν έχουν κατανοήσει τι και γιατί είναι εκεί που είναι ο καθένας.Νομίζουν ότι χαστουκίζοντας τον ταλαίπωρο πιστό πού ακόμα πηγαίνει στην Εκκλησία,με κάτι αγριοφωνάρες και γρυλίσματα,με ένταση στο διαπασών και βάσεις στο κουτουρού, ότι είναι καλλιτέχνες πού όπου νάναι τους περιμένει η σκάλα του ..Πατριαρχείου. Είχα ξαναγράψει παλαιότερα πώς σε λίγα χρόνια η υπόθεση ψαλτική και οι ψάλτες τελειώνουν όπως τους ξέραμε οι παλαιοί τουλάχιστον.Και το προσδιόριζα σε περίπου 15-20 χρόνια.Μάλλον αισιόδοξος ήμουν.Σε περίπου μία πενταετία τα τάμπλετ νέου τύπου θα ψάλλουν τα πάντα.Γιά να μπορούν και οι ιερείς να κάνουν την δουλειά τους.Και μάλιστα άνευ κόστους.
Μήπως όμως είναι και ακουστικά η καλύτερη λύση??????…..
Χριστός Ανέστη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες