Κυριακή 12 Ιανουαρίου 2014

Μουσικό βιβλίο "Η Θεία Λειτουργία" κυρ Γεωργίου Αγγελινάρα.


Χθές μέ έναν κοινό μας γνωστό μού απέστειλλε ο λίαν σεβαστός και αγαπητός Δάσκαλος της ψαλτικής και παλαίμαχος επιφανής εκπαιδευτικός κυρ Γεώργιος Αγγελινάρας ο Σάμιος,το νεοεκδοθέν μουσικό του βιβλίο με τον τίτλο "Η ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ".
Κατ αρχήν οφείλω να διευκρινήσω στους περί την ψαλτική μυημένους και ενδιαφερομένους,ότι ο κυρ Γεώργιος, είναι παλαιόθεν ένας ακάματος εργάτης της θείας και υψηλής αυτής τέχνης.Με μία όμως μεγάλη και ειδοποιό διαφορά από πολλούς άλλους που έχουν τον ίδιο ζήλο.Είναι αφ'ενός μεν υψηλού επιπέδου επιστήμονας της ψαλτικής μουσικής παιδείας και αφ'ετέρου και κυρίως,αυτή του την μουσική παιδεία που απέκτησε με μεγάλο κόπο και προσπάθεια, την μεταλαμπαδεύει πολλά χρόνια ανιδιοτελώς και με κάθε τρόπο σε όλους μας με κύριους άξονες την σωστή  διαφύλαξη, διάδοση και προώθηση της γνήσιας και πατροπαράδοτης ψαλτικής. Εχει μαθητεύσει σε περιώνυμους μουσικούς και έχει ακούσει και συγχρωτισθεί με όλους σχεδόν τους μεγάλους ψάλτες του προηγούμενου αιώνα.Τον θυμάμαι πολλές φορές με την ευθυτενή και ψηλόλιγνη κορμοστασιά του,να παρακολουθεί προσεκτικά είτε τον μακαρίτη Δάσκαλό μου Αρχοντα κυρ Θρασύβουλο Στανίτσα,εκεί στον Αη Δημήτρη,είτε στην Αγία Τριάδα Αμπελοκήπων,τον άλλο μεγάλο Πρωτοψάλτη κυρ Γεώργιο Σύρκα,είτε τις πάμπολλες συναυλίες που δίναμε πριν κάποια χρόνια με τους "Μαϊστορες της ψαλτικής τέχνης",υπό τον Καθηγητή κ.Γρ.Στάθη.Πάντα χαμογελαστός και ευγενέστατος.Μέ καίρια εύστοχα και χρήσιμα σχόλια.Πολλά θα μπορούσα να γράψω περί του ψαλτικού του βίου,όμως είναι εύκολο να τα βρεί κάποιος και επίσης η παρούσα ανάρτησή μου γίνεται γιά το αναφερόμενο στο θέμα νεοεκδοθέν μουσικό του βιβλίο.

Η γνώμη μου γιά νέες μουσικές εκδόσεις παντός είδους είναι σχεδόν κάθετα αρνητική.Και αυτό γιατί πιστεύω ότι η σημερινή ψαλτική συμμετοχή στην θεία λατρεία έχει από πλευράς "ρεπερτορίου" πλήρως συμπληρωθεί και κάθε νέα έκδοση ουδέν προσφέρει.Πολλές μάλιστα από τις συνεχείς τα τελευταία χρόνια μουσικές εκδόσεις,μάλλον κακό και σύγχυση δημιουργούν. Ελάχιστες νέες εκδόσεις είναι με σωστή ορθογραφία,δεν ασεβούν διασκευάζοντας έργα παλαιών μελοποιών,προσφέρουν κάτι νέο μέν ως σύνθεση αλλά χρήσιμον και είναι μεστές από την σοβαρότητα και απλότητα των παλαιών κλασικών βιβλίων.
Φυλλομετρώντας την Θεία Λειτουργία του κ.Αγγελινάρα,δοκίμασα ευχάριστη έκπληξη. Αντιλήφθηκα αμέσως ότι απέφυγε τα αρνητικά πολλών νέων εκδόσεων και επανέφερε τα θετικά των κλασικών.
Δεν θα κάνω μορφολογική ανάλυση τού όλου βιβλίου.Ομως από μία πρώτη μελέτη του θα πώ μόνο ένα.Δεν θα βρείς μέσα σε αυτό ξένα πρός την γνήσια ψαλτική παράδοση μέλη,υπάρχει απόλυτος σεβασμός στα όποια περιλαμβανόμενα κλασικά μέλη και εν κατακλείδι και το κυριώτερο μπορεί να ψάλλει από αυτό κάθε ψάλτης όποιας σχολής και ύφους και .....παντός γένους μουσικής.
Ειδικά τα συντετμημένα χερουβικά και κοινωνικά του,είναι διαμάντια.
Κυρ Γεώργιε σε ευχαριστώ πολύ γιά την αφιέρωση με τα τόσο τιμητικά σου λόγια και εύχομαι να είσαι μέχρι βαθυτάτου γήρατος έτσι όπως είσαι. Αεικίνητος,απλόχερος,Αρχοντας.
 Παναγιώτης Τζανάκος.

Υ.Γ.-Σήμερα σχεδόν πρίμα-βίστα έψαλλα το χερουβικό σε "αγια" και τα λειτουργικά σε "λέγετο". Καμία δυσκολία δεν αντιμετώπισα και τα καταχάρηκα.Αφού μελετηθεί  θά λάβει κεντρική θέση εν τω ψαλτηρίω....
Π.Τζ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Αναγνώστες